Hvordan virker et solcelleanlæg?

Kunne du tænke dig, at investere i grøn og vedvarende energi – der samtidig sparer dig for mange tusinde kroner om året? Så skal du måske overveje, om ikke et solcelleanlæg er noget for dig. Et solcelleanlæg producerer strøm til din bolig ud fra solens stråler – og da levetiden på et solcelleanlæg er mere end 20 år, er du altså sikret en grøn og billig fremtid. I denne artikel kan du læse mere om solcelleanlæg, hvordan sådan et anlæg virker – og hvor lang tid det holder.

Komponenter i dit anlæg

Et solcelleanlæg består af en række solpaneler, en vekselretter og din elmåler. Som udgangspunkt leveres solcelleanlæg med enten mono- eller polykrystallinske solceller, der har hver deres karakteristika.

Polykrystallinske solceller har den laveste virkningsgrad af de to typer solceller, og er derfor også de billigste. De har en levende overflade, der giver et blåt skær.

Monokrystallinske solceller har en højere virkningsgrad, og overfladen er typisk sort og ensartet. Både mono- og polykrystallinske solceller er lavet af grundstoffet silicium.

En vekselretter sørger for at omdanne den jævnstrøm, som solcellerne producerer, til den vekselstrøm du kan bruge i husstand.

Hvordan virker mit anlæg?

De solceller, der sidder placeret i et solcelleanlæg, er basalt set dioder. Disse dioder har den fordel, at de kan producere strøm fra solens stråler. Det hele sker på baggrund af det man kalder den fotoelektriske effekt.

Det der sker, når solens stråler rammer solcellerne, er at elektronerne i solcellerne bliver revet løs fra deres faste position. Dette skaber således en spændingsforskel mellem solcellens for- og bagside – og denne spændingsforskel får solceller til at producere strøm. Solceller har typisk en virkningsgrad på 12-18 %  – hvor monokrystallinske solceller typisk ligger i den højeste ende af de to typer.

Den type strøm, som solcellerne producerer, er det man kalder for jævnstrøm – og kan således ikke anvendes i din husstand. Den strøm du forbruger i din bolig er nemlig vekselstrøm, hvorfor man tilslutter en vekselretter til solcelleanlægget. Der vil typisk gå lidt strøm tabt i denne proces, men moderne vekselrettere er meget effektive.

Levetiden på et anlæg

Du kan forvente en meget lang levetid på dit solcelleanlæg, da solceller er meget driftsikre. Solpanelerne i et solcelleanlæg er designet til at holde i +30 år – og typisk opgives levetiden på et solcelleanlæg til at være 20-25 år. Solcellerne vil med årene blive slidte, men effektiviteten på dit solcelleanlæg vil fortsat være høj.

Det svage led i et solcelleanlæg er vekselretteren. Levetiden på en vekselretter er omkring 10 år – så du skal regne med, at der går to vekselrettere til på solcelleanlæggets samlede levetid. Prisen på både solceller og vekselrettere forventes dog at falde, hvorfor du burde kunne købe billigere vekselrettere med årene.

Tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg er typisk 5-8 år – hvorfor du er garanteret mange år med overskud på din elregning, såfremt du investerer i solceller. Bankerne er ligeledes glade for, at låne penge til en eventuel investering i et solcelleanlæg.

Disclaimer
Author: Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *