Hvis du er i behandling for en sygdom, som kræver, at du er indlagt i længere tid, så tænker du sikkert på, om du kan få erstatning. Det kan du, hvis sygdommen er fremkommet som følge af dit arbejde. Du har måske været udsat for en ulykke på dit arbejde. Du har måske arbejdet i mange år med giftige stoffer, som fremprovokerer din sygdom. I den slags tilfælde kan du få arbejdsskade erstatning.
Men er sygdommen fremkommet som følge af hændelser eller rutiner, som ligger uden for dit arbejde. Så kan du ikke få arbejdsskadeerstatning.
Patienterstatning
Og det hænder, at vi kommer ud for en ulykke – måske på vej til arbejde. Det kan også hænde, at vi bliver syge på grund af vores livsstil. I de fleste tilfælde bliver vi behandlet og helbredt. I nogle tilfælde, så sker det, at behandlingen er forkert. Har vi været udsat for forkert behandling, så kan man få erstatning. Det kaldes patienterstatning. Det er en form for erstatning, man kan få, når noget er gået galt i et behandlingsforløb. Det kan relatere til en forkert diagnose og dermed en fejlagtig medicinering. Det kan også relatere til udstyret, som er blevet brugt i diagnosticeringen eller under behandlingen. Fx hvis et dialyseapparat ikke har fungeret, som det skulle, eller hvis kirurgen har ’glemt’ et søm, som skulle fjernes, og det senere volder dig smerter og problemer. Det kan også komme på tale, hvis en kanyle har været uegnet til brug. Det sker. Det lyder utroligt, men det sker altså. Hospitalernes personale er mennesker, og mennesker begår fejl. Oftest begås fejlene ikke med vilje. Oftest sker de på grund af travlhed eller uvidenhed. Ja, sådan er det. Du har sikkert også lavet fejl i regnskabet, eller i udregningen af materialer, I har brug for på dit job.
Men fordi vi taler om mennesker og behandling af deres sygdomme, og fordi vi ved, at fejl sker, har hospitaler og sygehuse i Danmark oprettet noget, der hedder Patienterstatningen. Det er en instans, som din advokat kan hjælpe dig med at søge om erstatning hos, hvis noget er gået galt under dit sygdomsforløb. Og det vil jeg råde dig til at gøre. Der er faktisk mange patienter, som får medhold i deres krav om erstatning efter et fejlagtigt behandlingsforløb.
Advokaten i Vejle
Nu fx min svoger, som bor i Vejle, han fik medhold i sit krav, fordi han fik noget forkert medicin. Hans sygdom trak ud, og det var faktisk sådan, at han var syg i meget længere tid, end det er normalt for mennesker i hans alder og af hans statur. Fordi han var syg, gjorde han det fornuftigste, han kunne: Han fandt en god advokat i Vejle, som kunne hjælpe ham med papirarbejdet og kommunikationen med Patienterstatningen. Det var det eneste, rigtige, han kunne gøre. Sygdommen betød træthed og lange perioder, hvor han ikke kunne køre bil. Han kunne derfor sjældent deltage i møder eller bare sørge for at få hentet et dokument. Det gjorde advokaten for ham. Og det bevirkede, at han fik erstatning samtidigt med, at han også kom sig over sin sygdom.